Introduktion
Hjemmelavede chips bliver super lækre og er ikke så svære at lave som man skulle tro. Hemmeligheden ligger i at overhælde skiverne med varm saltlage inden de steges. Hermed sikres en ensartet saltning og et resultat som minder om dem man køber. Opskriften her er en grundopskrift på saltede chips – herfra kan man variere med forskellige krydderier. Prøv fx. tørret dild, paprika eller tomatpulver. Kun fantasien og smagsløgene sætter grænser.
Fremgangsmåde
Trin 1
Start med at skrælle kartoflerne. Hvis man ønsker rustikke chips og skrællen ser fin ud, kan man sagtens nøjes med at vaske dem grundigt.
Trin 2
Snit dem herefter tyndt på et mandolinjern, maks 0,5-1 mm tykke og læg dem i en skål med koldt vand.
Trin 3
Lad dem stå i ca. en time og skift gerne vandet 1-2 gange undervejs, så en god del af stivelsen bliver fjernet.
Trin 4
Bring 1,5 liter vand i kog med 40-45 gr. salt og rør til salten er opløst.
Trin 5
Dræn vandet fra kartoffelskiverne og læg dem tilbage i skålen. Hæld den kogende saltlage over skiverne, og lad dem stå i ca. 10 minutter til de begynder at være glasklare.
Trin 6
I en gryde eller friture, varm olien op til 170°
Trin 7
Dræn vandet fra og fordel kartoflerne på et viskestykke så så meget vand som muligt trækkes fra kartoflerne.
Trin 8
Steg kartoflerne i mindre portioner. Læg forsigtigt skiverne i olien. Skil dem gerne af inden, hvis de klistrer en smule sammen. Steg dem i 3-5 minutter til de er gyldenbrune og sprøde.
Trin 9
Læg dem på fedtsugende papir. Nyd dem som de er eller krydr dem med eksempelvis dild, paprika eller lign.
Trin 10
Opbevares i lufttæt beholder.
Tips
I denne opskrift bruger jeg et mandolinjern til at skære kartoflerne i skiver, det vil jeg klart anbefale. Det er svært at få skåret skiver i samme tykkelse med en kniv, og varierende tykkelse betyder variende stegetid, så der er stor risiko for at nogle af chipsene bliver enten over- eller undertilberedte.