Introduktion

Hjemmelavede chips bliver super lækre og er ikke så svære at lave som man skulle tro. Hemmeligheden ligger i at overhælde skiverne med varm saltlage inden de steges. Hermed sikres en ensartet saltning og et resultat som minder om dem man køber. Opskriften her er en grundopskrift på saltede chips – herfra kan man variere med forskellige krydderier. Prøv fx. tørret dild, paprika eller tomatpulver. Kun fantasien og smagsløgene sætter grænser.

Fremgangsmåde

Trin 1

Start med at skrælle kartoflerne. Hvis man ønsker rustikke chips og skrællen ser fin ud, kan man sagtens nøjes med at vaske dem grundigt.

Trin 2

Snit dem herefter tyndt på et mandolinjern, maks 0,5-1 mm tykke og læg dem i en skål med koldt vand.

Trin 3

Lad dem stå i ca. en time og skift gerne vandet 1-2 gange undervejs, så en god del af stivelsen bliver fjernet.

Trin 4

Bring 1,5 liter vand i kog med 40-45 gr. salt og rør til salten er opløst.

Trin 5

Dræn vandet fra kartoffelskiverne og læg dem tilbage i skålen. Hæld den kogende saltlage over skiverne, og lad dem stå i ca. 10 minutter til de begynder at være glasklare.

Trin 6

I en gryde eller friture, varm olien op til 170°

Trin 7

Dræn vandet fra og fordel kartoflerne på et viskestykke så så meget vand som muligt trækkes fra kartoflerne.

Trin 8

Steg kartoflerne i mindre portioner. Læg forsigtigt skiverne i olien. Skil dem gerne af inden, hvis de klistrer en smule sammen. Steg dem i 3-5 minutter til de er gyldenbrune og sprøde.

Trin 9

Læg dem på fedtsugende papir. Nyd dem som de er eller krydr dem med eksempelvis dild, paprika eller lign.

Trin 10

Opbevares i lufttæt beholder.

Tips

I denne opskrift bruger jeg et mandolinjern til at skære kartoflerne i skiver, det vil jeg klart anbefale. Det er svært at få skåret skiver i samme tykkelse med en kniv, og varierende tykkelse betyder variende stegetid, så der er stor risiko for at nogle af chipsene bliver enten over- eller undertilberedte.